Wednesday, 24 April 2013

Aku Gay Tapi Aku Join Tabligh!

Assalamualaikum

Seorang hamba Allah telah leave komen kat entry aku, Ya Allah aku nak kahwin.

Beliau recommend kat gay semua supaya join tabligh untuk hilangkan rasa gay tersebut.

Well kat sini aku nak cakap (just cakap) aku pun pernah ikut tabligh.


Ok.seronok tak tabligh?
Act I don't know what is the most suitable word nak cakap tapi aku boleh gurantee yang tabligh ni bukanlah macam yang korang pernah pikirkan sebelum ni.
Yelah nama pon dah tabligh kan? so mesti korang semua terbayang lelaki yang kusut masai,dengai janggut yang panjang tak terurus, bercelak hitam, muka garang, terdiri daripada ustaz or geng pondok or yang sealiran dengannya.

pierre andre pon join tabligh jgak la

Well kat sini aku nak beritau semua realiti pasal tabligh.

1. Tabligh bukan terdiri daripada ustaz, malah terdiri daripada golongan pofessional.

Sepanjang aku keluar g jemaah (1 hari je sebab kami student) bilangan ustaz yang join tabligh ni sangatlah sedikit kalau nak dibandingka dengan golongan professional. kebanyakkan yang aku jumpa ialah engineer,doktor,akauntan malah ada yang kerja ngan bank negara, and of course most of them bukan berpendidikan sekolah agama macam aku ni,,huhu,


Aku rasa rasional perkara ini berlaku ialah kebanyakkan abeng2 ustad kite kan grad dari Jordan or Mesir, so that's why dorang tak join tabligh. Coz tabligh asal dari India/Pakistan. And tabligh setahu aku tak berkembang kat negara Arab.

2. Tabligh menakutkan!!

Ye lah kalau tak biasa memang la takut. Mata pakai celak kot,macam dak2 gothic hehe.

Tapi itulah sunnah. 

Tapi dorang ni selalu senyum tapi sebab mindset korang, orang tabligh nampak camgarang.



3.Tabligh bukan baik sangat pun,sanggup tinggal anak bini tanpa nafkah

Ni satu lagi persepsi salah sal tabligh. Act golongan yang join tabligh ni bukan semua yang baik. Tujuan utama join tabligh adalah untuk didik diri supaya menjadi lebih baik.



Pasal tinggal keluarga plak, setahu aku tabligh ni ada sisitem di mana akan ada wakil wanita yang take care pasal keluarga seseorang yang keluar tabligh. Kalau ada yang still tinggal tanpa nafkah, tu mungkin kes terpencil la kot.

ok, tu je la kot untuk kali nih. Nanti aku citer plak pasal pengalaman aku join tabligh ok?

dengar citer Fahrin Ahmad pon join tabligh jgak

p/s : baru lepas frust exam TT


15 comments:

  1. aku pun pernah join tabligh...
    mula mula segan nak pg jumpa orang..pastu oklah
    sepanjang join tabligh ( selama 2 minggu ) bebarapa abad yang lalu heheh dah tua rupanya aku ni yer..
    macam lupa semua hal dunia..
    bali k dari tabligh semua doa aku leh hafal ...sekarang ni doa makan jer aku hafal tu pun segan dgn budak budak,,kalo tak langsung lupa ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh cayalah Abang Janggut.saya keluar 1 hari ja. memang xleh challenge abang janggut lar

      Delete
    2. hepppsss...tu waktu baru pecah sora kata puteri comel..sekarang ni :(

      slow slow nak berubah ..

      Delete
    3. owh bagus2. erm abg janggut ni ape ek? bi ke?

      Delete
  2. Replies
    1. Tabligh ni mcm satu bentuk dakwah la.
      Sabar ok nti klu ada masa abg cter pasal dkwah plak ok

      Delete
  3. bagus posting kali ni... Mgkn dah ramai kot gay di luar sana yang buat tabligh, cuma takkanlah nak ngaku depan2 tok imam, tok bilal kan??...Hi uolss, i'm gay!!! and I do dakwah too...what about u??

    Ok, kalo sesape ada soalan2 atau komen/kritikan tentntang tabligh, bolehlah hantar ke email : guyguy8902@gmail.com

    InsyaAllah, ana (hehehe bajet ustaz) cuba bantu apa yg patut...

    ReplyDelete
  4. Wow.nampaknye bkan ak sorang la y gay.huhu

    ReplyDelete
  5. As salamu alaikum,
    Daawah Tabligh adalah sunnah Rasullah s.a.w. dan para sahabat r.a.hum. Para sahabat bertebaran seluruh dunia menyebarkan Islam. Hingga hari ini kita semua mendapat islam berkat pengorbanan para sahabat r.a.hum.
    Marilah kita semua menyambung sunnah Rasullah s.a.w. dengan melaksanakan usaha Daawah Tabligh.
    Allah s.w.t. mengiktiraf para sahabat r.a.hum dalam AlQuran "Radhi Allahu anhum wa roduu an hu" - Allah redha kepada mereka dan mereka redha kepada Allah"
    Daawah Tabligh sesiapa saja boleh laksanakan. Ulama berdaawah dgn hujah AlQuran & hadith, muazin dengan azan, mujahidin dgn pedang/senapang, kita yg tak tahu apa2 boleh ajak kawan2 kita utk dekat kembali kpd Allah.
    Mudah mudahan Allah mudahkan kita utk hidupkan sunnah daawah tabligh Rasullah ini. Ameen...

    ReplyDelete
  6. As salamu alaikum,
    Daawah Tabligh adalah sunnah Rasullah s.a.w. dan para sahabat r.a.hum. Para sahabat bertebaran seluruh dunia menyebarkan Islam. Hingga hari ini kita semua mendapat islam berkat pengorbanan para sahabat r.a.hum.
    Marilah kita semua menyambung sunnah Rasullah s.a.w. dengan melaksanakan usaha Daawah Tabligh.
    Allah s.w.t. mengiktiraf para sahabat r.a.hum dalam AlQuran "Radhi Allahu anhum wa roduu an hu" - Allah redha kepada mereka dan mereka redha kepada Allah"
    Daawah Tabligh sesiapa saja boleh laksanakan. Ulama berdaawah dgn hujah AlQuran & hadith, muazin dengan azan, mujahidin dgn pedang/senapang, kita yg tak tahu apa2 boleh ajak kawan2 kita utk dekat kembali kpd Allah.
    Mudah mudahan Allah mudahkan kita utk hidupkan sunnah daawah tabligh Rasullah ini. Ameen...

    ReplyDelete
  7. Ah, dalam tabligh ada je yang buat onar... Bukan semua tapi ada. Btw, aku pun pernah join tabligh.

    Pengalaman aku, waktu ada jemaah tabligh iktiqaf dekat masjid kampung aku, aku layan baik je. Datang majlis dorang sume as memikirkan aku pun pernah jadi karkun.

    Dan-dan je waktu aku tertidur dengar taklim, sorang pak cik ni urut-urut, konon-konon nak segarkan badan aku, last2 tangan melurut sampai tempat lain. Rasa nak tumbuk je. Aku pun ada dengar ada je yang terlepas buat waktu keluar...

    Aku tak tau la... Bagi aku, kalau tak betul2 ready and main jos je, memang sah2 ke laut karkun ni.

    Tabligh... pfft

    -Just an anon, my say is not true at all becos im anon, tp klu korang join, tlg hati2...

    ReplyDelete
  8. admin mane citer yg hang ikut tabligh? Cter la yg ko kluar tabligh tu buat ape...

    ReplyDelete
  9. satu lagi aq nk komen pasal tabligh nie. Tabligh nie kalau dipandang dari satu sudut dorang nie mcm x paham bahse. Orng kutuk, maki, hina ade jgk golongan ustaz yg x setuju n mcm2 lgi andaian dan ungkapan utk dorang nie yg kita pun dh lali tapi dorang still jgk buat tabligh, tingl ank bini sume tu dri zman aku kecik lagi. Lgi mnghairankn bilangan dorang makin brtmbh dan boleh dikatakan hmpir setiap negara didunia ni ad jer jem tabligh. Pelik btul lh dorang nie. Sepatutnye klau dh tau dorang nie salah kene lh halang. Sape yg slalu xstuju dgn dorang tu repot la polis bgtau kat jabatan agama supaya halang dorang. Nty ad yg diantara keluarga korang yg join tabligh camner? kan susah. Xnk lh stakat komen xstuju tabligh jer tp dorng still buat dekk jer, buat keje dorng. Last2 kite yg x stuju nie yg ikut tabligh plak haa canerr? Lagi pelik... Skrng nie saper yg xstuju jgn komen pnjg2 sebab tabligh still bergerak. Jgn jd keyboard warrior sangt x brkesan pun better korang buat sesuatu supaya boleh menghalang mereka. Aq suggest klau tabligh dtg surau korang, korang report polis...

    ReplyDelete
  10. tuan admin ade satu lagi nk komen. Ade masalah besar lg dri masalah naluri tuan nie, Nak tau ape??? MASALAH NAK MATI DENGAN MASALAH UMAT. Klau fokus dua masalah nie in sha allah masalah naluri akn selesai...

    ReplyDelete